De Routes

Ook dit jaar zijn er weer verschillende afstanden te lopen. Lees hieronder meer over de routes. Uiteraard is uw hond ook welkom om mee te lopen, de routes zijn daar zeker geschikt voor!

Download de routes eenvoudig in de app

Hieronder tref je de globale routes aan, maar vanaf nu is het ook mogelijk om de routes te downloaden via de RouteYou app (verkrijgbaar in appstores).

Voor de route van de Heuvelrug Wandeltocht op uw smartphone, volg deze stappen

1.Download via Google Play (Android) en de App Store (iOS) de gratis routeyou app.
2.Open de app en druk op start. (zet bij settings de taal op Nederlands en zet locatievoorziening aan)
3.Klik op het rode filter-icoon rechts boven in de app en stel de het routetype in: Wandelroutes en vervolgens: Recreatieve wandelroute. Zoek de route met deze filter en zoom in op de startlocatie (Veenendaal, omgeving station Veenendaal Centrum)
4.De 5 routes verschijnen op de kaart of klik op 5 en maak je keuze voor de gewenste afstand van de Heuvelrug Wandeltocht.
5.Klik rechtsboven om de route te downloaden, je kunt daarna de app offline gebruiken.

Ze zijn ook te bereiken via de website van RouteYou, hierbij de directe link

Route 10km:

Nadat de laatste huizen van de Veenendaalse bebouwing zijn gepasseerd gaat het 10km parcours naar de flanken van de Heuvelrug. Via een van de bijzondere beukenlanen van het Landgoed Prattenburg komen we bij een prachtig uitzicht vanaf de Elsterberg, waarbij bij helder weer zelfs de ‘Lange Jan’ van Amersfoort aan de horizon te zien valt!

De terugtocht gaat door het fraaie overgangsgebied van de Heuvelrug weer naar de bebouwing van Veenendaal. Door de wijk ‘Veenendaal-west‘ van de Groenste stad van Europa (1997) komen we tenslotte na bijna 10km weer bij de finish.

Starttijd:9:00 uur – 13:00 uur

 

Route 15km:

De 15km route is een compacte route die gaat over twee toppen van De Utrechtse Heuvelrug: ‘De Elster- en Amerongseberg’.

De eerste klim gaat over het prachtige Landgoed Prattenburg met zijn eigen karakteristieke beukenlanen. Dan volgt de Elsterberg, die in hoogte nauwelijks onder doet voor zijn buurman de Amerongseberg (het verschil is slechts ruim 6 meter). Gelukkig is er tussen de twee toppen in de mogelijkheid om op adem te komen in ‘Het Berghuis’ een authentieke pleisterplaats die als een spil ligt tussen de vele routes van deze wandeldag. Eenmaal de ‘Berg’ weer over gaat het noordwaarts weer richting Veenendaal.

Starttijd:9:00 uur – 13:00 uur

 

Route 25km:

Deze tocht laat u kennismaken met het dorp Amerongen en de Amerongse Berg in al zijn facetten. Geniet eerst van de lanen op Landgoed Prattenburg en de uitzichten vanaf de Elsterberg in de richting van Amersfoort. Verderop gaat het door het prachtige dorp Amerongen tot aan Huis Zuylenstein aan de rand van Leersum. De 69m hoge top van de Amerongse Berg wordt beklommen waarna de afdaling naar Veenendaal begint, die ook het Egelmeer aan doet.

Starttijd: 8:00 uur – 10:00 uur

 

Route 40km:

Ervaar zelf de grootsheid van het Nationale Park. Deze tocht komt eerst langs het fantastische uitzicht over de Gelderse Vallei vanaf Kwintelooyen. Via het Landgoed Prattenburg en het dorp Elst gaat het naar Amerongen en Leersum. Hoogtepunt is het Leersumseveld met de Leersumse Plassen.

Op de terugweg wordt de Amerongse Berg beklommen en daalt u via de noordflanken van de Heuvelrug weer af naar Veenendaal. Een hele dag in de natuur van Nationaal Park De Utrechtse Heuvelrug met een minimum aan drukte van de ‘bewoonde wereld’.

Deze route gaat bijna geheel over een verharde of semi-verharde (kiezel/gravel) ondergrond.

Starttijd:7:00 uur – 9:00 uur

 

Route 50km:

Vanuit Veenendaal gaat dit parcours eerst langs de Bisschop Davidsgrift in de richting van Rhenen. Wandelend langs deze vaart heeft u prachtig zicht op de Utrechtse Heuvelrug waarvan de beklimming even later begint en wordt beloond met een fraai uitzicht over de Gelderse Vallei. Via het dorp Elst (U) naar het Ameronger Berghuis en het dorp Amerongen komen we in Leersum oog in oog te staan met kasteel Broekhuizen.

Daarna wordt de Heuvelrug weer beklommen en komen we aan de noordzijde door het Leersumseveld met de bijbehorende Leersumse plassen. De volgende beklimming is die van de Amerongse Berg waarna een magnifieke afdaling via het Egelmeer de bebouwing van Veenendaal weer wordt bereikt.

Ook deze route gaat bijna geheel over een verharde of semi-verharde (kiezel/gravel) ondergrond.

Starttijd: 6:00 uur – 8:00 uur