Over de Heuvelrug

Wist u dat de Utrechtse Heuvelrug oorspronkelijk een stuwwal is geweest? Deze stuwwal stamt nog uit de voorlaatste ijstijd. In die tijd schoof een grote ijsschots vanaf de poolkap alsmaar voort, richting Utrecht. Hierdoor werden er metersdikke lagen zand opgestuwd. De heuvels die toen zijn ontstaan, vormen nu het prachtig, bosrijk natuurgebied De Utrechtse Heuvelrug.

Sporen van de mens

Op een gegeven moment had de mens de weg naar de Utrechtse Heuvelrug ontdekt. De oudste sporen gaan zelfs terug naar 6000 jaar geleden. Zij bouwden hun dorpen hoog en droog op de heuvels. Zo konden ze de vijand al van heinde en verre zien aankomen! In de bronstijd bouwden de mensen grafheuvels voor hun overledenen. Deze zijn nog steeds duidelijk herkenbaar, in de Leersumse bossen bijvoorbeeld zijn nog zo’n dertig grafheuvels.

Heidenvelden en stuifzanden

Om het vee te laten grazen kapten de mensen grote delen van het bos. Hierdoor veranderde het bos deels in heide. Vooral in de omgeving van Zeist is dat nog goed merkbaar. Door al dat gegraas raakte de grond kaal en ging het zand stuiven. Zo ontstonden de stuifzanden. Denk maar eens aan de uitgestrekte zandvlakten bij Soestduinen!

Imposante buitenplaatsen

Later wisten de stedelingen uit het Westen de weg naar dit unieke natuurgebied maar al te goed. Zij lieten imposante buitenplaatsen bouwen, met schitterende tuinen en parken. Deze parken kunt u tegenwoordig bezoeken, u zult verrast zijn van de schoonheid! Onder andere in Driebergen en De Bilt vindt u nog een groot aantal landgoederen. Dit gebied staat ook wel bekend als ‘De Stichtse Lustwarande’. Nog steeds een lust voor het oog!

Indrukwekkende onstaansgeschiedenis

Aan al deze ontwikkelingen hebben wij de prachtige landschapstijlen op de Utrechtse Heuvelrug te danken. Een uniek, gevarieerd gebied met een schat aan cultuur- en natuurhistorie. De heuvels blijven mensen aantrekken, zowel 6000 jaar geleden als vandaag de dag. Als u als bezoeker binnenkort over de Utrechtse Heuvelrug loopt, denk dan nog eens terug aan deze indrukwekkende ontstaansgeschiedenis.