De Routes

Tijdens de Heuvelrug Wandeltocht zijn er verschillende afstanden te lopen. Hieronder per afstand een korte impressie van de routes. Ook dit jaar zijn de routes grotendeels vernieuwd. De organisatie heeft tijdens de tocht op verschillende locaties eigen rustpunten ingericht waar gratis service wordt aangeboden. Uiteraard is uw hond ook welkom om mee te lopen, mits te allen tijde aangelijnd.

De routes zijn op 25 mei in het terrein uitgepijld, maar deelnemers ontvangen aan de start ook een routeboekje met routebeschrijving, bezienswaardigheden en een link naar de route op smartphone of GPS.

Route 10km

Heb je eenmaal de laatste huizen van Veenendaal achter je gelaten, dan kom je op deze route eerst in de bossen van Landgoed Prattenburg. Tussen de jonge bladeren aan de bomen kan je een glimp van Huize Prattenburg opvangen. Ook op deze route moet je de Heuvelrug beklimmen, een straf is dat zeker niet! Het landgoed staat bekend om zijn prachtige beukenlanen en natuurlijk hebben we ervoor gekozen je deze lanen niet te onthouden. Na Prattenburg kom je op de Elsterberg. Vandaar een prachtig uitzicht over de heuvels van de Heuvelrug, je kunt zelfs tot aan Amersfoort kijken. Weer afgedaald komt de route langs het Egelmeer. Een mooi bosmeertje waarvan het blauwe water prachtig afsteekt tegen de groene omgeving. Even verderop hebben we een mooie rustplaats ingericht waar je even kunt uitrusten samen met wandelaars van de andere afstanden van de Heuvelrug Wandeltocht. De finishroute over de Slaperdijk brengt je weer naar Veenendaal. Er staat je al met al een leuke wandeling te wachten!

Starttijd: 9:00 uur – 12:00 uur

Route 15km

Eenmaal uit de bebouwing van Veenendaal kom je direct op het Landgoed Prattenburg. Over een van de mooie beukenlanen, die zo typerend zijn voor het landgoed, wordt de Heuvelrug beklommen. Even verderop kom je op de Elsterberg. Vanaf de Noorderlaan geniet je daar van een van de mooiste uitzichten van de Heuvelrug. Een oude grenspaal staat verderop wat verloren in het bos, maar is toch zeker de moeite waard om even te bekijken. Daarna daalt de route naar de zuidzijde van de Heuvelrug en kom je langs Mas Montagne, een mooie authentieke plek om even uit te rusten. Dat kan ook op een van de bankjes rond de Eenzame Eik. Deze boom is een heel markante plek op de Heuvelrug. De organisatie van de Heuvelrug Wandeltocht heeft in samenwerking met Staatsbosbeheer een bijzonder veldje ingericht waar met inheemse plantensoorten, nestkastjes en een poel, een gunstig leefklimaat ontstaat voor vogels, kleine bosdieren en insecten. Je komt er langs. Voorbij het Egelmeer kom je bij een speciaal voor de wandeltocht ingerichte rustplaats, tijd om even te genieten van een drankje dat je daar wordt aangeboden. Over de mooie Slaperdijk wordt dan Veenendaal weer bereikt. Geniet van deze wandeling over de mooiste plekjes van de Heuvelrug, veel wandelplezier!

Starttijd: 9:00 uur – 12:00 uur

Route 25km

Al direct wanneer de laatste huizen van Veenendaal achter je liggen, kom je in de bossen van de Heuvelrug. Via het landgoed Prattenburg ga je ‘de berg’ op en draait de route eerst richting Rhenen. Boven op de rand van Kwintelooijen (een voormalige zandafgraving) heb je een magnifiek uitzicht in de richting van de Veluwe. In het Remmersteinse bos kom je langs de Paasheuvel. Werd hier onlangs nog een paasvuur gebrand om het begin van de lente te vieren? De route gaat verder langs een uniek stuk natuurgebied: de Plantage Willem III. Hier werd op de warme zuidhelling tot ruim een eeuw geleden nog tabak geteeld. Ook kijk je hier in zuidelijke richting naar de Betuwe. Daarna wordt het dorp Elst (U) bereikt waar een plekje is ingericht om even uit te rusten. Vervolgens wordt de Elsterberg beklommen en wanneer je daarvan weer bent afgedaald kom je op een centraal gelegen rustpunt van de Heuvelrug Wandeltocht: Mas Montagne. Nog één keer moet de Heuvelrug worden beklommen. Via de Eenzame Eik en de Heemakker Honderdmorgen wordt de rand van Veenendaal weer bereikt. De mooie Slaperdijk brengt je erheen. Ook langs deze route kom je langs verschillende door de organisatie ingerichte rustpunten, waar je gratis drankjes worden aangeboden. Wil je deze route met de hond volgen, houd dan rekening met een omleiding. Op Plantage Willem III is het niet toegestaan om een (aangelijnde) hond mee te nemen.

Starttijd: 8:00 uur – 10:00 uur

Route 40km

In alle vroegte vertrek je op deze route in de richting van de Grebbeberg, het zuidelijkste puntje van de Utrechtse Heuvelrug. Het is een bijzondere ervaring om tijdens het ochtendgloren te wandelen langs het Valleikanaal en te luisteren naar de vele geluiden van vogels die in het riet verborgen zitten. De Grebbeberg wordt beklommen aan de ‘achterkant’, dezelfde kant waarlangs het Duitse leger in 1940 onze verdedigingslinie aanviel. Boven zijn er prachtige uitzichten te bewonderen over de Gelderse Vallei. Via het dorp Achterberg (de naam zegt het al) komen we aan de Heuvelrug. Over het Landgoed Remmerstein kom je aan de zuidkant van de Heuvelrug en gaat de route over Plantage Willem III. Daarna wordt het dorp Elst (U) bereikt waarna de Elsterberg wordt beklommen. Hierna gaat de route ook over de top van de Amerongseberg, met 69m het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug. Na al dat geklim kan je even op adem komen bij het centraal gelegen rustpunt van de Heuvelrug Wandeltocht: Mas Montagne. Nog één keer moet de Heuvelrug worden beklommen. Via de Eenzame Eik en de Heemakker Honderdmorgen wordt de rand van Veenendaal weer bereikt. De mooie Slaperdijk brengt je erheen. Ook langs deze route kom je langs verschillende, door de organisatie ingerichte rustpunten, waar je gratis drankjes worden aangeboden. Deze route geeft je een heerlijke dag door de weidse natuur van de Utrechtse Heuvelrug die je tijdens de tocht van alle kanten kunt bekijken.

Starttijd 40km: 7:00 uur – 9:00 uur

Route 50km

In alle vroegte vertrek je op deze route in de richting van de Grebbeberg, het zuidelijkste puntje van de Utrechtse Heuvelrug. Het is een bijzondere ervaring om tijdens het ochtendgloren te wandelen langs het Valleikanaal en te luisteren naar de vele geluiden van vogels die in het riet verborgen zitten. De Grebbeberg wordt beklommen aan de ‘achterkant’, dezelfde kant waarlangs het Duitse leger in 1940 onze verdedigingslinie doorbrak. Boven zijn er prachtige uitzichten te bewonderen over de Gelderse Vallei. Via het dorp Achterberg (de naam zegt het al) komen we aan de Heuvelrug. Over het Landgoed Remmerstein kom je aan de zuidkant van de Heuvelrug en gaat de route over Plantage Willem III. Daarna wordt het dorp Elst (U) bereikt waarna de Elsterberg wordt beklommen. De oude kern van het dorp Amerongen met zijn kasteel is altijd mooi en is ook nu weer in de route opgenomen. Ook Leersum en het gebied waar in 2021 een valwind enorme schade aanrichtte, krijg je te zien. Dan ga je de uitgestrekte bossen van de Heuvelrug in en gaat de route langs de noordflank van de Amerongseberg weer naar Veenendaal terug. Deze route geeft je een heerlijke dag door de weidse natuur van de Utrechtse Heuvelrug die je tijdens de tocht van alle kanten kunt bekijken.

Starttijd 50km: 6:00 uur – 8:00 uur