De Routes

Tijdens de Heuvelrug Wandeltocht zijn er verschillende afstanden te lopen. Hieronder per afstand een korte impressie van de route. Uiteraard is uw hond ook welkom om mee te lopen, de wandelroutes zijn daar zeker geschikt voor!

Route 10km

Heb je eenmaal de laatste huizen van Veenendaal achter je gelaten, dan kom je op deze route eerst in de bossen van Landgoed Prattenburg. Als de jonge bladeren aan de bomen op het landgoed het toelaten, kan je een glimp van Huize Prattenburg opvangen. Maar ook op deze route moet je de Heuvelrug beklimmen, een straf is dat zeker niet! Het landgoed staat bekend om zijn prachtige beukenlanen en natuurlijk hebben we ervoor gekozen je deze lanen niet te onthouden. In vroeger tijden ging Maria van Hongarije, de zus van Karel V op jacht in dit gebied. Zij was landvoogdes in de Nederlanden en door haar tussenkomst verleende Karel V aan Gilbert van Schoonbeke het octrooi om turf te steken in de vallei nabij het huidige Veenendaal.

Ongeveer halverwege de tocht hebben we mooie rustplaatsen ingericht waar je even kunt uitrusten samen met de wandelaars van de andere afstanden van de Heuvelrug Wandeltocht. Er staat je al met al een leuke wandeling te wachten!

Starttijd: 9:00 uur – 13:00 uur

Route 15km

egelmeerSamen met de wandelaars van de 40km en 50km route kom je eerst op de Slaperdijk. De in 1652 door de Staten van Utrecht aangelegde dijk was bedoeld om wateroverlast uit het Gelderse deel van de vallei tegen te houden. Even verderop kom je aan de voet van de Heuvelrug. Het Egelmeer is een volgend natuurpareltje in deze route. De routebeschrijving maakt je erop attent op welke plek je even moet stilhouden om je ogen over het meertje te laten dwalen. Het is een kwetsbaar gebiedje, daarom staat er ook niet altijd water in het Egelmeer.

De Heuvelrug Wandeltocht doet zijn naam eer aan, want de beklimming van de Elsterberg volgt. De beloning is een magnifiek uitzicht! Dan betreed je Landgoed Prattenburg. De route gaat natuurlijk over een van de, voor het landgoed karakteristieke, beukenlanen. De uitzichten vanaf Kwintelooyen, een voormalige zandafgraving, zijn uniek en laten je kennismaken met de Gelderse Vallei, waar Gilbert van Schoonbeke in de 16e eeuw zijn turf vond.

Daarna volgt de afdaling naar de Vallei en richt je je schreden weer richting Veenendaal, de stad die zijn ontstaan te danken heeft aan de venen van dit gebied.

Starttijd: 9:00 uur – 13:00 uur

Route 25km

hrw 2019 nieuwe routes 3Al snel bereik je op deze route de bossen van Landgoed Prattenburg, een pareltje van het Nationaal Park. Via een voor het landgoed karakteristieke beukenlaan, gaat het pad omhoog om de Heuvelrug te beklimmen. De uitzichten vanaf Kwintelooyen, een voormalige zandafgraving, zijn uniek en laten je kennismaken met de Gelderse Vallei, waar Gilbert van Schoonbeke in de 16e eeuw zijn turf vond.

Via de Defensieweg, net voor de Tweede Wereldoorlog aangelegd voor de aan- en afvoer van troepen en materieel voor de strijd op de Grebbeberg, gaat het richting Rhenen. De toren van de Koerheuvel (een voormalige watertoren) steekt zijn wijsvinger omhoog om je te begroeten aan de rand van de stad. Als je zin hebt, strijk dan even neer op het terras van De Koning van Denemarken (ja, die hebben ze daar ook!) vlak bij de Cunerakerk. Langs de oever van de Rijn kom je uit bij de voet van de Grebbeberg, een pittig klimmetje volgt. Achter de berg ligt Achterberg, een aangenaam pad daalt af naar het dorp en daarmee kom je in de Gelderse Vallei. Langs de flank van de Heuvelrug wordt Veenendaal weer bereikt.

Starttijd: 8:00 uur – 10:00 uur

Route 40km

hrw 2019 nieuwe routes 6 - 1Heb je eenmaal de laatste huizen van Veenendaal achter je gelaten, dan kom je op de Slaperdijk. De in 1652 door de Staten van Utrecht aangelegde dijk was bedoeld om de wateroverlast uit het Gelderse deel van de vallei tegen te houden. Anno 2019 is de dijk, voor de wandelaar van deze route, een aangename aanloop naar de Heuvelrug. Voor het zover is, voert de route eerst nog door een klein stuifzandgebied waar jeneverbessen staan. Daarna maak je kennis met de uitgestrektheid van de Utrechtse Heuvelrug. In de vroege uren van je tocht is het heerlijk om te dwalen door de bossen van het Nationaal Park. Letterlijk hoogtepunt is de top van de Amerongse Berg. Maar ‘buurman’ de Elsterberg doet niet voor zijn schoonheid onder en heeft bovendien een prachtig uitzicht waarbij je je in de Ardennen waant. Via Landgoed Prattenburg wordt Kwintelooyen bereikt met twee weidse uitzichten over de Gelderse Vallei, waar Gilbert van Schoonbeke in de 16e eeuw zijn turf stak.

De route ontsnapt even aan de bossen van de Heuvelrug om je de stad Rhenen te laten proeven en langs de oever van de Rijn te gaan. De beklimming van de Grebbeberg volgt. Eenmaal aan de andere kant van de berg naar Achterberg afgedaald, gaat de route langs de flank van de Heuvelrug weer richting Veenendaal. Samen met de wandelaars van de 50km route kom je langs De Hel, een uniek stukje natuurgebied, dat laat zien hoe de venen in de tijd van Gilbert van Schoonbeke er uit moeten hebben gezien.

Starttijd: 7:00 uur – 9:00 uur

Route 50km

hrw 2019 nieuwe routes 4Voordat de route de Utrechtse Heuvelrug beklimt, gaat het eerst over de Slaperdijk naar de Emminkhuizerberg. Een natuurlijke heuvel in het voormalige hoogveengebied. Gilbert van Schoonbeke kwam uit Antwerpen naar het gebied om turf steken voor zijn uitbreidingsplannen van de stad Antwerpen. Om de turf af te voeren uit de Gelderse Vallei, groef hij zijn eigen Schoonebeeksche Grift naar Amersfoort en de Zuiderzee. De wandelaar volgt in de vroeg uren van de tocht deze grift tot aan het Leersumseveld.  Dan volgt de beklimming van de 69 meter hoge Amerongse Berg. Na een verpozing in het heel oorspronkelijke Ameronger Berghuis, passeer je ‘De Eenzame Eik’ en wordt de Elsterberg beklommen. Een prachtig uitzicht op de route die je tot dan toe hebt afgelegd, is de beloning. Maar er komen nog meer prachtige vergezichten, zoals die bij Kwintelooyen, een voormalige zandafgraving. Laat je ogen glijden over het zuidelijk deel van de Gelderse Vallei met aan de horizon het Veluwe-massief.

De route voert verderop door de binnenstad van Rhenen en langs de voet van de Cuneratoren. Daarna volgt een pittige beklimming van de Grebbeberg, de laatste ‘berg’ van de Heuvelrug. Een mooie, geleidelijke afdaling volgt in de richting van Achterberg met alweer een prachtig uitzicht op de vallei. Voordat de bebouwde kom van Veenendaal wordt bereikt, gaat je route nog langs De Hel, een uniek stukje natuurgebied, dat laat zien hoe de venen in de tijd van Gilbert van Schoonbeke er uit moeten hebben gezien.

De route kent zowel verharde als onverharde paden. Houd rekening met terrein en route, die de naam Heuvelrug Wandeltocht eer aandoen!

Starttijd: 6:00 uur – 8:00 uur