De Routes

Tijdens de Heuvelrug Wandeltocht zijn er verschillende afstanden te lopen. Hieronder per afstand een korte impressie van de routes, die ook dit jaar weer helemaal vernieuwd zijn. De organisatie heeft tijdens de tocht op verschillende locaties eigen rustpunten ingericht waar gratis service wordt aangeboden. Uiteraard is uw hond ook welkom om mee te lopen - mits te allen tijde aangelijnd - de routes zijn daar zeker geschikt voor!

De routes zijn op 28 mei in het terrein uitgepijld, maar deelnemers ontvangen aan de start ook een routeboekje met routebeschrijving, bezienswaardigheden en een link naar de route op smartphone of GPS.

Route 10km

Heb je eenmaal de laatste huizen van Veenendaal achter je gelaten, dan kom je op deze route eerst in de bossen van Landgoed Prattenburg. Tussen de jonge bladeren aan de bomen kan je een glimp van Huize Prattenburg opvangen. Ook op deze route moet je de Heuvelrug beklimmen, een straf is dat zeker niet! Het landgoed staat bekend om zijn prachtige beukenlanen en natuurlijk hebben we ervoor gekozen je deze lanen niet te onthouden. Na Prattenburg kom je op de Elsterberg. Vandaar een prachtig uitzicht over de heuvels van de Heuvelrug, je kunt zelfs tot aan Amersfoort kijken. Weer afgedaald komt de route langs het Egelmeer. Een mooi bosmeertje waarvan het blauwe water prachtig afsteekt tegen de groene omgeving. Even verderop hebben we een mooie rustplaats ingericht waar je even kunt uitrusten samen met wandelaars van de andere afstanden van de Heuvelrug Wandeltocht. De finishroute over de Slaperdijk brengt je weer naar Veenendaal. Er staat je al met al een leuke wandeling te wachten!

Starttijd: 9:00 uur – 12:00 uur

Route 15km

De route voert eerst over het mooie landgoed Prattenburg en daarna gaat het over de Elsterberg, vanwaar een prachtig uitzicht te bewonderen valt. Je kunt je hier zelfs in de Ardennen wanen! Langs een oude grenspaal, zomaar ergens in het bos, dalen we af en komen verderop bij Het Berghuis, deze oude uitspanning is een begrip bij de bewoners in de wijde omgeving. Onder de Eenzame Eik kun je even uitrusten, deze boom is een heel markante plek op de Heuvelrug. Een heel bijzonder veldje is de Heemakker Honderdmorgen. Het is een akkertje, ingericht door de organisatie van de Heuvelrug Wandeltocht in samenwerking met Staatsbosbeheer, waar met inheemse plantensoorten, nestkastjes en een poel, een gunstig leefklimaat ontstaat voor vogels, kleine bosdieren en insecten. Langs het Egelmeer en een speciaal ingerichte rustplek voor onze deelnemers kom je via de Slaperdijk weer in Veenendaal.

Starttijd: 9:00 uur – 12:00 uur

Route 25km

Al direct wanneer de laatste huizen van Veenendaal achter je liggen kom je in de bossen van de Heuvelrug. Via het landgoed Prattenburg ga je ‘de berg over’ en wordt het dorp Elst bereikt. De route tussen Elst en Amerongen voert langs de Amerongse Bovenpolder, een smal pad op de grens van de Heuvelrug en de rivier de Rijn. Dan kom je in de oude kern van het prachtige dorp Amerongen met z’n Andrieskerk en Kasteel. Na Amerongen gaat het langs huize Zuylestein en het Zuilensteinse Bos weer omhoog, de Heuvelrug op. De Top van de Amerongse Berg (met 69m het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug) is ook in deze route opgenomen. Een steile afdaling volgt, waarna je bij het Berghuis even op adem kunt komen. Nog één keer moet de Heuvelrug worden beklommen. Via de Eenzame Eik en de Heemakker Honderdmorgen wordt de rand van Veenendaal weer bereikt. De mooie Slaperdijk brengt je er heen. Ook langs deze route kom je langs verschillende, door de organisatie ingerichte rustpunten, waar je gratis drankjes worden aangeboden.

Starttijd: 8:00 uur – 10:00 uur

Route 40km en 50km

Nadat je de Heuvelrug vanuit Veenendaal bent overgeklommen naar de zuidzijde, bereik je het mooie dorp Amerongen via een mooi pad langs de Amerongse Bovenpolder. Daarna gaat de route verder over Landgoed Zuylestein naar het karakteristieke kerkplein (met muziektent!) van het dorp Leersum. Twee torens krijg je te zien aan de rand van dit dorp: de Uilentoren en de Graftombe van Nellesteijn. Dit was ook het gebied waar vorig jaar de valwinden grote schade aanrichtten in de bossen en tuinen. Het voordeel, achteraf gezien, is dat het gebied veel meer open is geworden met interessante doorkijkjes. Bij huis Broekhuizen maken we een uitstapje naar Darthuizen in het mooie overgangsgebied tussen Heuvelrug en Rijn. Hier splitsen onze twee routes voor korte tijd. De 40km route gaat terug naar de bossen van de Heuvelrug, maar de 50km route gaat nog iets verder door naar de Langbroekerwetering. Via een stukje Klompenpad kom je uit bij Landgoed Sandenburg met zijn karakteristieke witte landhuis. Daarna wordt het dorp Doorn bereikt. Je ziet daar ook het indrukwekkende poortgebouw van Huis Doorn, waar de laatste Duitse keizer Wilhelm II zijn laatste jaren in ballingschap doorbracht. Via de Postweg, die over het oude tracé van een tramlijn loopt, komen we weer aan de voet van de Heuvelrug waar we weer aansluiting vinden met de route 40km.

Gezamenlijk bereiken de routes daarna het Leersumse Veld en de Leersumse Plassen. De route gaat om de plassen heen met mooie doorkijkjes over dit vogelrijke gebied. Daarna moet de Amerongse Berg worden beklommen, je komt over de 69m hoge TOP. Na de Eenzame Eik begint de afdaling richting Veenendaal. Beide routes geven je een heerlijke dag door de weidse natuur van de Utrechtse Heuvelrug!

Starttijd 40km: 7:00 uur – 9:00 uur

Starttijd 50km: 6:00 uur – 8:00 uur