De Routes

Tijdens de Heuvelrug Wandeltocht zijn er verschillende afstanden te lopen. Hieronder per afstand een korte impressie van de routes, die ook dit jaar weer grotendeels zijn vernieuwd. De organisatie heeft tijdens de tocht op verschillende locaties eigen rustpunten ingericht waar gratis service wordt aangeboden. Uiteraard is uw hond ook welkom om mee te lopen, mits te allen tijde aangelijnd.

De routes zijn op 27 mei in het terrein uitgepijld, maar deelnemers ontvangen aan de start ook een routeboekje met routebeschrijving, bezienswaardigheden en een link naar de route op smartphone of GPS.

Route 10km

Heb je eenmaal de laatste huizen van Veenendaal achter je gelaten, dan kom je op deze route eerst in de bossen van Landgoed Prattenburg. Tussen de jonge bladeren aan de bomen kan je een glimp van Huize Prattenburg opvangen. Ook op deze route moet je de Heuvelrug beklimmen, een straf is dat zeker niet! Het landgoed staat bekend om zijn prachtige beukenlanen en natuurlijk hebben we ervoor gekozen je deze lanen niet te onthouden. Na Prattenburg kom je op de Elsterberg. Vandaar een prachtig uitzicht over de heuvels van de Heuvelrug, je kunt zelfs tot aan Amersfoort kijken. Weer afgedaald komt de route langs het Egelmeer. Een mooi bosmeertje waarvan het blauwe water prachtig afsteekt tegen de groene omgeving. Even verderop hebben we een mooie rustplaats ingericht waar je even kunt uitrusten samen met wandelaars van de andere afstanden van de Heuvelrug Wandeltocht. De finishroute over de Slaperdijk brengt je weer naar Veenendaal. Er staat je al met al een leuke wandeling te wachten!

Starttijd: 9:00 uur – 12:00 uur

Route 15km

De route voert eerst over het mooie landgoed Prattenburg en daarna gaat het over de Elsterberg, vanwaar een prachtig uitzicht te bewonderen valt. Je kunt je hier zelfs in de Ardennen wanen! Langs een oude grenspaal, zomaar ergens in het bos, dalen we af en komen verderop bij Het Berghuis, deze oude uitspanning is een begrip bij de bewoners in de wijde omgeving. Onder de Eenzame Eik kun je even uitrusten, deze boom is een heel markante plek op de Heuvelrug. Een heel bijzonder veldje is de Heemakker Honderdmorgen. Het is een akkertje, ingericht door de organisatie van de Heuvelrug Wandeltocht in samenwerking met Staatsbosbeheer, waar met inheemse plantensoorten, nestkastjes en een poel, een gunstig leefklimaat ontstaat voor vogels, kleine bosdieren en insecten. Langs het Egelmeer en een speciaal ingerichte rustplek voor onze deelnemers kom je via de Slaperdijk weer in Veenendaal.

Starttijd: 9:00 uur – 12:00 uur

Route 25km

Al direct wanneer de laatste huizen van Veenendaal achter je liggen kom je in de bossen van de Heuvelrug. Via het landgoed Prattenburg ga je ‘de berg’ op en draait de route eerst richting Rhenen. Boven op de rand van Kwintelooijen (een voormalige zandafgraving) heb je een magnifiek uitzicht in de richting van de Veluwe. Het pad gaat verder over een uniek stuk natuurgebied: de Plantage Willem III. Inmiddels kijk je hier al in zuidelijke richting naar de Betuwe. Na een eerste afdaling wordt het dorp Elst (U) bereikt en daarmee ook het eerste rustpunt.

De route tussen Elst en Amerongen voert langs de Amerongse Bovenpolder, een smal pad op de grens van de Heuvelrug en de rivier de Rijn. Dan passeer je de oude kern van het prachtige dorp Amerongen met z’n Andrieskerk en Kasteel. Even buiten Amerongen kom je bij een centraal gelegen rustpunt van de Heuvelrug Wandeltocht: Mas Montagne. (voorheen het Berghuis, nu geheel vernieuwd)

Nog één keer moet de Heuvelrug worden beklommen. Via de Eenzame Eik en de Heemakker Honderdmorgen wordt de rand van Veenendaal weer bereikt. De mooie Slaperdijk brengt je erheen. Ook langs deze route kom je langs verschillende, door de organisatie ingerichte rustpunten, waar je gratis drankjes worden aangeboden. Wil je deze route met de hond volgen, houd dan rekening met een omleiding. Op Plantage Willem III is het niet toegestaan om een (aangelijnde) hond mee te nemen.

Starttijd: 8:00 uur – 10:00 uur

Route 40km en 50km

Voordat we op de Heuvelrug komen maken we eerst een uitstapje in de Gelderse Vallei en langs de restanten van de Grebbelinie. Even buiten Veenendaal gaat de 40km de Emminkhuizerberg over en gaat de 50km richting Renswoude. Net voor dat dorp krijg je de karakteristieke, witte achterzijde van kasteel Renswoude nog te zien. Na een mooi pad langs het Valleikanaal komt de 50km route weer samen met de 40km route om vervolgens het Leersumse Veld in te gaan. Dat wordt beloond met enkele mooie doorkijkjes over de Leersumse Plassen.

Hierna voert de wandeltocht de Heuvelrug over naar de zuidzijde. De omgeving van het buurtschap Darthuizen is een heerlijk open landschap voor de wandelaar. De routes doorkruisen het landgoed Zuylestein waarna de Amerongseberg wordt beklommen. Na een rustpauze bij Mas Montagne gaat het via de Eenzame Eik nog één keer de Heuvelrug over en volgt de afdaling richting Veenendaal. Beide routes geven je een heerlijke dag door de weidse natuur van de Utrechtse Heuvelrug die je tijdens deze tocht van alle kanten kunt bekijken.

Starttijd 40km: 7:00 uur – 9:00 uur

Starttijd 50km: 6:00 uur – 8:00 uur